Евродепутатът Филиз Хюсменова призова ученици да подкрепят декларация в Европарламента
Евродепутатът Филиз Хюсменова призова ученици да подкрепят декларация в Европарламента / DarikNews.bg, архив

Европейският информационен център на евродепутат Филиз Хюсменова в Търговище изпрати писма до 17 средни училища от областта. Центърът информира, че в Европарламента е внесената Декларация относно участието на деца и млади хора в борбата с изменението на климата, и че един от петимата й вносители е българският евродепутат Филиз Хюсменова.

В декларацията се посочва, че последиците от изменението на климата ще стават все по-тежки. През 2050 г. на днешните деца ще се налага да се борят с тях. Мнението на вносителите е, че децата трябва да участват при взeмане на решения относно климатичните промени и трябва да получават необходимото образование за това.

За да стане задължителна за Европейската комисия декларацията трябва да събере подписите на повече от половината евродепутати - обяснява координаторът на центъра Халисе Ахмедова. Деца и млади хора от цял свят се включиха в кампанията Make the link climate exchange,  http://www.mtl-cec.org/bg/young-people/youth-voice-in-the-eu-working-together-to-tackle-climate-change.html/, за да я подкрепят.  Призоваваме учениците да се присъединят към  кампанията като изпратят имейл до членове на Европейския парламент с молба за подкрепа на Декларацията .

В  писмата още се посочва, че през последния век човешката дейност е променила значително химичния състав на въздуха, нивото на въглерод се е покачило с 25%, на азотен окис с 19%, а на метан със 100%. В резултат на това планетата се затопля изключително бързо и в момента средната температура на Земята е 15 градуса по Целзий. Учените са категорични, че към естествената промяна на климата се добавя рязко затопляне вследствие на човешката дейност.