До 14 дни АС ще се произнесе по жалбата срещу решението за избор на кмет на Шумен
До 14 дни АС ще се произнесе по жалбата срещу решението за избор на кмет на Шумен / netinfo
В срок до 14 дни Административният съд в Шумен ще се произнесе по жалбите на Веселин Златев и партия ГЕРБ срещу решението на ОИК за избор на кмет на Шумен.

По време на делото представителите на избрания кмет Красимир Костов, адвокатите Пламен Петков и Валентина Велева, изразиха становището, че жалбите са неоснователни. Според тях в допълнителната уточняваща жалба от представителите на Веселин Златев – Силвия Пенева и Галин Исаев, не са посочени конкретни сигнали за изборни нарушения. В жалбата се посочват нови нередности, но срокът за представянето на такива вече е изтекъл.

Прокурорът по делото Маргарита Георгиева подкрепи доводите на Петков и Велева за неоснователността на жалбите. Тя подчерта, че в уточняващата жалба на Пенева и Исаев се оспорва истинността на докумените, свързани с избора на кмет, сред тях са протоколите от СИК и протокола от ОИК. Според Георгиева, Велева и Петков обаче по време на първото заседание по делото на 16 ноември представителите на В. Златев, не са поискали в самата зала оспорване на истинността на документите, каквато е законовата процедура.

Съдия Стергиовска остави без уважение направените искания от Пенева и Исаев за ръчно броене на бюлетините от изборите за кмет. Тя не уважи и искането им за оспорване на изобрните резултати.