Денят на Св. Йоан Рилски - храмов празник в Търговище
Денят на Св. Йоан Рилски - храмов празник в Търговище / Борислав Курдов

Мнозина християни се събраха в храм „Св. Йоан Рилски" в Търговище, за да почетат паметта на най-известния български светец и отшелник. Тук тържествена света литургия отслужиха агатоникийски епископ Борис - игумен на Бачковския манастир, викарий на Варненската и Великопреславската епархия главиницки епископ Йоан и свещеници от Шуменска духовна околия. Те, в съслужение със ставрофорен иконом Славчо Проданов и свещениците Димитър Захариев и Бисер Христов, се помолиха за добруването на българския народ, за здраве и мир в душите.

19 октомври е празник на родния български творчески дух. Денят на св. Йоан Рилски, като най-верен изразител на този дух, е избран по достойнство. Този ден е по-тържествен за централния храм в Търговище, който е под закрилата на Рилския Чудотворец.

В своята проповед висшите духовници още веднъж припомниха, че трябва да сме благодарни на Всемогъщия Господ за благата, които ни предоставя.

Събралите се в храма вярващи богомолци искрено почетоха житието на светеца, запалиха свещи в памет на светеца и на своите починали близки. Помолиха се за здраве и благополучие за себе си, за деца и внуци.