С предпазен колан на задната седалка
С предпазен колан на задната седалка / dariknews.bg
Децата стават инспектори по коланите и ще отговарят за поставянето на предпазните средства в семейните автомобили. Така цялото семейство ще е ангажирано с безопасността на пътя. Идеята е част от  инициатива по безопасност на децата в автомобилите „С предпазен колан на задната седалка“, която се реализира в градовете Шумен, Каспичан и Плиска.

Инициативата е на Община Шумен и партньори под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. 

С предпазен колан на задната седалка
dariknews.bg


Кметът Любомир Христов посочи, че проблемът с пътната безопасност не е само на институциите и колкото по-бързо той се постави, толкова по-рано ще се реши. 

''С предпазен колан на задната седалка''

През учебна 2018/2019 г. ще бъдат проведени обучения на 2350 деца от 2 до 4 клас. Близо 90 доброволци от фирми и учреждения ще се включат в инициативата като се срещнат с децата и  им представят по забавен, интересен и запомнящ се начин информацията за това как безопасно да пътуват в автомобилите.

На малчуганите ще бъдат показвани анимационни филмчета, които обясняват какви заплахи крие возенето без колан и защо винаги трябва да е сложен

С предпазен колан на задната седалка
dariknews.bg


Представителят на АЛКОМЕТ АД Мая Блъскова заяви, че здравето и безопасността на децата е от първостепено значение и се надява с тази инициатива да се остави трайна следа в съзнанието на децата и техните родители.

След успешния курс по "безопасност на задната седалка" учениците ще получават значка "Инспектор по коланите" и ще отговаря за поставянето им в автомобила. 

Диана Габровска от ХЕРТИ АД посочи, че през 2015 г. Солвей Соди стартира за първи път инициативата „С предпазен колан на задната седалка“ в гр. Варна и региона. 


На територията на община Шумен инициатива се осъществява с любезното съдействие на: Херти АД, Алкомет АД, Рока България, Теси, Примекс, Телепол, Unicredit Bulbank, Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ДАРИК радио, Радио Шумен, shum.bg, shmoko.bg.

С предпазен колан на задната седалка
dariknews.bg


Според изготвената от сектор  "Пътна полиция" справка по отношение на пътния травматизъм на територията на област Шумен от началото на годината до настоящия момент с участието на деца са регистрирани четири тежки пътнотранспортни произшествия. В три от катастрофите, децата, които са били пътници са ранени.

За съжаление в един от случаите има загинало дете.

 За неизползване на обезопасителен колан или системи за сигурност на децата за първите десет месеца на територията на ОДМВР- Шумен са наложени 910 глоби с фиш на стойност 45 500 лева. Съставени са 250 акта за установени административни нарушения на стойност 12 450 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари