Биволовъди: Държавата проявява пълно безхаберие към нас
Биволовъди: Държавата проявява пълно безхаберие към нас / Sofia Photo Agency

Искането на биволовъдите в България е за 200 евро субсидия на глава животно - заяви днес ст.н.с. Марина Цанкова, председател на Асоциацията на биволовъдите в Шумен. Спрямо биволовъдтсвото държавата проявява абсолютно безхаберие. По думите й тежкото положение, в което се намират колегите й се дължи до много голяма степен на факта, че за отглеждане на биволи през миналата година не е отпусната никаква субсидия. От Министерството на земеделието са заявили, че няма такава директива в ЕС и ако стартират плащания на такива субсидии, предстоят санкции за страната ни.

В момента броят на биволите в България е около 10 000, като майките биволици са около 4500, което е крайно малко - коментира Цанкова. Българската Мурра е застрашена от изчезване, а освен това пред опазването й стои и проблемът с осигуряването на поне 1000 дози семенна течност, които може да бъдат осигурени от Индия.

Изкупната цена на биволското мляко в България е от 35 ст. до 1 лв., което обезмисля труда на стопаните. Част от тях през миналата година са били принудени да продадат животните си, поради липса на средства.

на днешния Карамановден, по случай професионалния празник на биволовъдите в Шумен се проведе среща на членуващи в асоциацията.