83 обекта в Шуменско и Търговищко имат оборудване, съдържащо токсични вещества
83 обекта в Шуменско и Търговищко имат оборудване, съдържащо токсични вещества / netinfo
83 обекта на територията на Шуменска и Търговищка област притежават оборудване, което съдържа полихлорирани бифенили /ПХБ/- установиха експертите на РИОСВ Шумен. Полихлорираните бифенили са органични съединения – хлорирани въглеводороди, които имат много добри диелектрични качества и се използват за добавка към масла или работни течности в електрическо оборудване или хидравлична техника. Тези съединения се наричат още устойчиви органични замърсители и притежават токсични свойства. ПХБ се срещат в промишлените кондензатори и трансформаторите. Превантивната дейност за предотвратяване изпускането им в околната среда се извършва от експертите на РИОСВ.

Дружествата подаваха в РИОСВ - Шумен информация за извършената инвентаризация на оборудването си. Установено е, че 3874 съоръжения не съдържат полихлорирани бифенили.

Създаден е специален национален регистър, където са въведени 99 фирми, потенциално съдържащи ПХБ. Те са подали информация за 572 свои обекти.

Експертите на РИОСВ Шумен извършиха проверки по достоверността на информацията. За много съоръжения са правени корекции в инвентаризационните формуляри заради неправилно попълване. На три фирми от Търговище са съставени актове за неподадени данни. Общата сума на издадените наказателни постановления за това нарушенние е 1400 лв.

Все още има обекти, за които в момента се анализат използваните в съответното оборудване работни течности. Изследванията се правят в акредитирани лаборатории като се проверява дали съдържат ПХБ. Инвентаризационните формуляри ще бъдат изпратени до РИОСВ след получаване на заключенията, след което ще продължи актуализацията на националния регистър.