48 клинични пътеки, договорени от РЗОК - Търговище
48 клинични пътеки, договорени от РЗОК - Търговище / netinfo

Здравната каса в Търговище има сключени договори по 48 от 57-те клинични пътеки, на които НЗОК намалява цените с 10%, научи Дарик. Сред тях са пътеките за грижа при бременност с риск, бронхопневмония, анемии, оперативни намеси при хернии и апендикс, бронхиална астма и сърдечни заболявания.

Най-много са били разходите на Касата в Търговище при бронхопневмония и бронхолит при децата. За тях, за шестте месеца на годината, са изхарчени над 367 000 лева. С намаляването на цените на клиничните пътеки, се очаква приходите на болниците да намалеят с около 6-7 %, при запазване на същия брой пациенти, прогнозира ръководството на РЗОК.

Сред новите промени, е също и изискването сключени договори с лаборатории, да са в рамките на същата област. Договорните партньори на Касата в Търговище разполагат с такива лаборатории или имат сключени договори съгласно указанията. Местната здравна каса има сключен договор с болницата в града, за повечето от изискваните нови 17 клинични пътеки. Лечебното заведение разполага с патоанатомична лаборатория и извършва хистологични изследвания.

Останалите болници в региона имат договор само по една или две от тези клинични пътеки. Ако те не успеят да отговорят на това условие, ще бъде прекратен договора по съответната клинична пътека.