40 000 лева задължения на община Шумен е отчела ревизия от НАП
40 000 лева задължения на община Шумен е отчела ревизия от НАП / netinfo
Общо 40 000 лева са задълженията на община Шумен за периода 2003 - 2007 година включително, това е показала ревизия, извършена от Националната агенция за приходите. Информацията съобщи по-рано днес зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев, който уточни, че тези задължения вече са изплатени.

По-голяма част от средствата са от дължим ДДС. Главницата по този данък е била 26 590 лв., а лихвата по нея – 5856 лв. Александър Генчев каза, че внасянето на ДДС е забавено, заради проблеми със софтуерния продукт, използван от общината, който през 2007 година е давал отклонения при въвеждане на данните.

Едно от нарушенията по ДДС е свързано с дейността на бившето Стопанско предприятие „Столове”. Оказало се, че ръководството на това предприятие е представяло в общината само копия от фактурите по сключени сделки за 1950 лв., на които се дължи над 300 лв. данък. Според Закона за ДДС обаче общината трябва да притежава оригиналите на тези фактури. За това и ревизията е счела, че копията са невалидни. Не е ясно къде са оригиналите на тези документи, каза Александър Генчев.

 Ревизията е показа и незначителни пропуски при изчисленията на осигурителните вноски и здравните осигуровки, допълни Александър Генчев.