26% от шуменските ученици опитвали наркотици
26% от шуменските ученици опитвали наркотици / netinfo

26% от шуменските ученици са опитвали наркотик. Това показват резултатите от анкетно проучване извършено от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Анкетирани са били 1 320 ученика от 9 до 12 клас. Според проучването 42% от младите хора имат приятели, употребяващи дрога. 20% от децата са отговорили, че нямат никакви познания за наркотичните вещества и влиянието им. Резултатите от това проучване бяха съобщени по време на заседание на Шуменския областен съвет по наркотични вещества. 

За точна информация относно процента на употребяващите наркотици деца е необходимо съдействие от Областна дирекция „Полиция”, Спешно отделение, както и информация от съда за заведените дела за притежание на наркотици, стана ясно на заседанието.

На срещата бе приета и общинска Програма за превенция на наркотичните зависимости 2006-2008 година. За работа по програмата са били обучени 48 класни ръководители от общинските училища в града.

Във всички учебни заведения във Шумен са доставени учебници, в които са описани симптомите на наркотично зависимите. По тях ще се обучават деца от 8 и 9 клас.