19 случая на незаконно строителство констатираха в община Търговище
19 случая на незаконно строителство констатираха в община Търговище / DarikNews.bg, архив

19 са издадените констативни акта за незаконно строителство от началото на 2016 г. досега от служителите, отговарящи за контрола по строителството в Община Търговище. Те са съставени след подадени сигнали и жалби от граждани и институции. 11 от тях са за премахване на незаконни гаражи и метални съоръжения. 7 разпореждания вече са изпълнени. Други 4 са за отстраняване на масивни стопански постройки и на метални навеси. Незаконните гаражи и постройки обикновено са без изискваните по закон документи и разрешителни. Изградени са в несъответствие с действащия подробен устройствен план, без одобрени инвестиционни проекти и разрешения или са в нарушение на изискванията за строителство и използваните материали. Според Закона за устройство на територията, в такива случаи кметът издава заповед за премахване на строежите или на части от тях.
В общинския регистър за съставяне на констативни актове и заповеди за незаконни строежи са включени и такива, на които е спряно строителството и е забранен достъпът до строеж или част от него заради отклонения от проекта и неспазване на документите за извършване на строителни дейности. За 2016 г. са съставени 4 такива констативни акта за изграждане на огради, за съществуващ рибарник и др. По 2 от тях вече са отстранени пропуските и са пуснати в действие.
Актовете и заповедите за незаконно строителство могат да се обжалват по реда на ЗУТ. Когато нарушителят е неизвестен, копия от констативния акт и от заповедта се поставят на строежа и на определени за това места в Общината или кметството.
Ако заповедта касае премахване на незаконен строеж и тя не се изпълни доброволно и в срок, започва процедура за неговото принудително отстраняване. То се извършва от Общината за сметка на извършителя на незаконното строителство. Общината може и сама да се сезира и да започне премахване на незаконните постройки при благоустрояване на определен район. Такъв е случаят с акцията в кв. „Запад" 2 , с изчистване на незаконните гаражи в кв. 191 и 192 преди години, когато предстоеше тяхното благоустрояване.