/ netinfo

16 премиери, от които 6 за деца реализира Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен през 2018 г. Назначени са 7 актьори. Изиграните представления за цялата минала година са общо 345. Броят на зрителите е над 28 000, а приходът е близо 151 000 лв.

Спектакълът „Нирвана” от Константин Илиев донесе няколко награди на екипа. От МФ „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” 2018 г. постановката на режисьора Максима Боева бе отличена с два приза в категориите „Цялостен спектакъл” и „Женска роля” на Ирина Митева за ролята на Жената. 

Ще се възроди ли Летният театър в Шумен? (СНИМКИ)

На Националния фестивал на малките театрални форми 2018 във Враца спектакълът получи четири награди: за „Режисура” на Максима Боева, „Сценография” на Борис Далчев, „Мъжка роля” на Александър Евгениев за ролята на Мъжът  и „Женска роля” на Ирина Митева за ролята на Жената.
      
Максима Боева бе отличена в първото издание на Творческата награда за млад театрален режисьор „Слави Шкаров".
        
Детските ни спекткали участваха в няколко престижни театрални фестивали. Постановката „Рошльо и комините” от Кина Къдрева се включи в 19-то издание на Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” и в VIII Международен фестивал "Куклен театър без граници”в Москва. „Цветни вълшебства” от Румен Николов участва в

Световния куклен фестивал "Хармония" в гр. Пукет, Тайланд. Започваме януари месец с дни на шуменския театър на столична сцена.
Ще бъдем на 22.01. пред публиката на Театър „Българска армия” със сценичната акция „Куцулан или Вълча Богородица” от Константин Илиев. Акцията участва в номинациите за НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ИКАР 2019  в категория Режисура.

Ново име и награда на фестивал за нова българска драма в Шумен

На 24 януари, в Театралната работилница „Сфумато”, Зала Underground представяме театралната акция „Гласове и лица”, с която участваме в селекцията на Националния фестивал на малките театрални форми 2019 във Враца. На 30.01. комедията „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов гостува в Théatro – София. Спектакълът участва в селекцията на Националните награди „Златен Кукерикон”.
        
В момента текат репетиции на танцовия спектакъл с хореограф Стефания Георгиева – „Кукери”, чиято премиера предстои през февруари. Проектът се реализира със съдействието на Етнографски музей на открито "Етър”.  
        
Следващата седмица започват репетиции на авторския проект за деца на режисьора Съби Събев „Изгряла е месечина”. Руският режисьор Олег Лабозин пристига през март, за да постави детската пиеса „Котето Джаф” от Григорий Остер. Паралелно с него Панайот Панайотов от театър „Пан” започва подготовката на шуменска сцена на своя авторски образователен спектакъл „Книжни сладкодумци”.
        
В началото на април ще стартират репетициите на постановката „Последната нощ на Сократ” от Стефан Цанев с режисьор Евгени Будинов. През месец май по традиция ще съсредоточим внимание върху Театралния фестивал „Нова българска драма”.
       
Театралният сезон ще завършим с реализирането на другия международен проект „Кафето ви” от Хориа Гарбеа. Постановката е на Лучиан Сабадос, който започва репетиции тук през юни.
       
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари