Отборът на Школа А&Б - сребърен медал за Иван Ганев, бронзов медал за Петър Ангелов и отлично прeдставяне за Александър Георгиев.
Отборът на Школа А&Б - сребърен медал за Иван Ганев, бронзов медал за Петър Ангелов и отлично прeдставяне за Александър Георгиев. / Бисерка Йовчева
2 отличия за шуменски информатици
Пет златни, шест сребърни и пет бронзови медала спечелиха българските ученици на XIV Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. Тя се проведе от 10 до 15 януари в Алмати, Казахстан.

България беше представена от 5 отбора – Софийска математическа гимназия, Математическа гимназия д-р Петър Берон - Варна, Природо-математическа гимназия акад. Никола Обрешков – Бургас, Първа частна математическа гимназия - София и Школа А&Б от Шумен.

Шуменци участваха само със състезатели по информатика - Иван Ганев, Петър Ангелов и Александър Георгиев с ръководител Бисерка Йовчева.

От олимпиадата сребърен медал донесе Иван Ганев, а бронзов медал заслужи Петър Ангелов

В олимпиадата участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави. Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини.

В олимпиадата се допускат до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят. Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури. Нивото на задачите беше изключително високо, такова че може да се сравни с нивото на Международните олимпиади по съответните дисциплини.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.