120 години предучилищно възпитание се отбелязват в Шумен
120 години предучилищно възпитание се отбелязват в Шумен / netinfo

120 години от създаването на първата забавачница в Шумен отбелязват през тази година предучилищните педагози в областния град, съобщиха от пресцентъра на общината. Началото на общественото предучилищно възпитание в Шумен е поставено през 1889 г., когато общината с финансовата подкрепа на Министерството на народното просвещение, открива забавачница. За учител е назначена Станка Попова, получила специална подготовка за детска учителка в Софийската девическа гимназия.

През тази учебна година в община Шумен функционират 32 детски градини. В 123 групи са обхванати 2 855 деца, от които 660 са в подготвителна група. Обхвата на децата непрекъснато се увеличава. От 74% през 2000 г. сега той вече е 89 %, а за 6-годишните деца този процент е 94.

За децата се грижат 271 високо квалифицирани детски учители и 230 помощен персонал. 60 % от учителите и 65 % от директорите са с различна професионално кваликационна степен. Много от тях са участници в национални и международни научни форуми, имат различни публикации в специализирани научни издания.