/ iStock/Getty Images
Жителите на пет от осемте общини в област Русе си избраха кмет на първия тур и той е от ГЕРБ. Това показват резултатите от общинските избирателни комисии, съобщиха от БТА.

В Бяла досегашният кмет от ГЕРБ Димитър Славов печели с 66,26 процента. На второ място е Красимира Пенева от "БСП за България" с 11,72 процента. В Борово втори мандат получава Валентин Панайотов от ГЕРБ, за когото са гласували 61,46 процента. След него остава Нела Цветкова от "БСП за България" със 17,15 на сто от гласовете.

В община Сливо поле досегашният кмет Валентин Атанасов от ГЕРБ получава 62,67 на сто. На второ място е Емел Мехмед от ДПС с 21,85 процента. Жителите на община Ценово също си избраха кмет на първи тур - досегашният Петър Петров от ГЕРБ получава 61,47 на сто от гласовете.

Това ще бъде негов четвърти мандат, като първите два е печелил като кандидат от НДСВ. На второ място е Росен Миланов от "БСП за България", подкрепен вчера с 21,84 процента.

В Иваново Георги Миланов от ГЕРБ печели трети мандат. За него вчера са гласували 60,72 процента. Втори остава Николай Найденов от "БСП за България" с 28,81 на сто.
Балотаж ще има в общините Русе, Ветово и Две могили.


В Две могили на втори тур отиват досегашният кмет от ГЕРБ Божидар Борисов с 38,64 процента и бившият кмет на града и областен председател на СДС Драгомир Дамянов, за когото са гласували 23,94 процента. В община Ветово на балотажа ще се явят Мехмед Мехмед от ДПС, подкрепен с 48,80 процента, и Исмаил Селим от партия "МИР", който получава 21,60 на сто от гласовете.

В Русе Пенчо Милков от местната коалиция "БСП за България" ще се изправи на 3 ноември срещу Диана Иванова от ГЕРБ. Според резултатите от около 60 процента обработени протоколи на секционните комисии за Милков вчера са гласували 35,34 процента, а за Иванова - 25,56 на сто.
БТА