1202 са медиците в Русенско, които са изявили желание да се ваксинират срещу COVID-19
1202 са медиците в Русенско, които са изявили желание да се ваксинират срещу COVID-19 / iStock/Getty Images
В Русе бе поставено началото на имунизацията на медиците срещу коронавирус. Ваксините - за 200 души, пристигнаха в ранния следобед от Велико Търново при засилени мерки за сигурност. Имунизацията започна в Университетската болница "Медика", като първият ваксиниран бе председателят на Районната колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

"На заседание на Областния оперативен щаб предложих да съм първи, за да убедя колегите и гражданите, че нищо опасно, нищо страшно няма, като това е по-добрият избор", заяви д-р Райчинов. По думите му човек е длъжен да направи избор.

"Да избере как иска да живее - дали в постоянен страх, че може да се разболее, че може да боледува тежко, че може да стигне и до фатален край, или да живее по-спокойно и по-сигурно, че това няма да се случи. Да реши дали иска да бъде близко и да общува без страх със своите приятели, роднини, или на всеки, приближил се до него, да гледа като на потенциална опасност. Изборът е логичен. Като човек предпочитам да живея нормално, искам да изпия едно кафе в заведение, да отида някъде на почивка, да виждам своите близки, приятели и роднини без страх и без маска", каза д-р Райчинов.

Директорът на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ в Русе д-р Маргарита Николова обясни, че ваксинацията на първите 200 медици ще приключи най-късно до 31 декември /четвъртък/. За целта е изготвен и график. По думите й първо ще се ваксинират медиците от лечебните заведения за болнична помощ, Центъра за психично здраве, Комплексният онкологичен център и Спешна помощ.

Д-р Николова обясни, че четири кабинета за имунизация има в региона, като предстои да бъдат разкрити още два. Общо 1202 медици в Русенско са заявили желание да се ваксинират, според д-р Николова. Тя добави, че до 15 януари идната година РЗИ в Русе очаква да получи специален фризер, в който ваксината ще може да се съхранява за дълъг период.

Източник: БТА