/ Дарик Русе, архив
Излезе от печат новото издание на Регионален исторически музей - Русе „ЗА ПОЧЕСТ II. Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915-1918 г.“. Автор на фотодокументалния албум, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, е Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история“ на музея.
 
Наградиха победителите в петото издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“

През Първата световна война са заснети уникални фотографии, които със силата на излъчването си въздействат и днес. В това издание е представена част от колекцията на Регионален исторически музей - Русе от снимки, фотоалбуми, войнишки писма и пощенски картички от фронта, които са запечатали мигове от бойния път и всекидневието на офицери и войници от Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия. Над 200 от тях се публикуват за първи път като автентично свидетелство за изпълненото с героизъм военно време, но и с жертви, лишения и прекършени човешки съдби.
 
Книгата "Русе - маршрути на спомена" представят в музея

Албумът „ЗА ПОЧЕСТ II. Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915-1918 г.“ се издава с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната по повод 100-годишнината от участието на България в Първата световна война.