Телефонни измамници отмъкнаха 15 000 лв. от наивни русенки
Телефонни измамници отмъкнаха 15 000 лв. от наивни русенки / netinfo

Две русенки станаха жертви на телефонни измамници.

На домашния телефон на 51-годишна жена се обадил мъж, който се представил за главен инспектор Димитър Димитров от Второ РУ-Русе. Същият обяснил, че на жената ще бъде направен опит за измама и трябва да съдейства за залавянето на лицата.

На следващата сутрин русенката изтеглила от офис на банка сумата от 8000 лева, които по дадените й указания оставила в междублоковото пространство в близост до банката.

Ало измамници излъгаха дядо два пъти, дал им хиляди левове и долари

9300 лв. даде на мним полицай 79-годишна димитровградчанка

Сигнал за извършена измама в полицията е постъпил и от 93-годишна жена. На нея се обадил непознат, който се представил като инспектор Димитър Николов от Главна дирекция "Полиция".

Същият заявил, че имал списък с лица, които щели да бъдат обрани и нейното име също фигурирало. Поискал от жената да съдейства на полицията. Обяснил и, че трябва да сложи парите си и ценностите си в плик, да го увие в алуминиево фолио и да ги сложи в хладилника, след което да ги сложи в чантичка и да ги хвърли през терасата.

Ало-измамници се изхитриха, представят се за полицейски шефове

Жената направила всичко, което инспекторът й казал. След като хвърлила парите обаче се усъмнила, че може да е измамена и се опитала да се свърже с него на посочения номер, но никой не й се обадил.

Възрастната жена дала на измамниците сумата от 7000 лв. и два златни пръстена. Нанесената щета е в размер на 7600 лв.

По двата случая са образувани досъдебни производства.

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами