Световноизвестната цигуларка Деворина Гамалова с благотворителни концерти в Русе
Световноизвестната цигуларка Деворина Гамалова с благотворителни концерти в Русе / netinfo

Световноизвестната цигуларка и преподавател проф. Деворина Гамалова  ще бъде в Русе на 1 и 2 април, за да изнесе благотворителни концерти. Те са част от поредицата концерти, които проф.Гамалова организира за социални домове в цялата страна, заедно с доброволката цигуларка от Лондон Фара Колчестър.

В репертоара са включени аранжименти на любими класически пиеси. Начинанието е спонсорирано от самата проф. Гамалова, като тя се надява да намери и други спомоществователи. Цигуларката има дългогодишен опит в подобна дейност в Германия и Англия. Работила е за английската благотворителна организация "Live Music Now",основана от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин, чиято мисия е да донесе жива музика до хора, които нямат възможност да отидат в концертните зали. Деворина Гамалова вярва, че “Музиката облекчава страданията, помага в работата и има изцяло благотворно влияние върху хората”.

Проф. Гамалова е завършила СМУ "Проф. В.Стоянов" в Русе, в класа по цигулка на Анелия Попова. Продължава образованието си в Държавната музикална академия в София при проф.Боян Лечев и асистент-проф. Дора Бръчкова. Тя специализира цигулка и виола при проф. Григорий Жислин в Royal College of Music в Лондон, учи виола в Guildhall School of Music - Лондон при проф. Дейвид Такено. През 2008г. защитава докторската си дисертация в Лондон. Концертира като солистка и камерен изпълнител в България, Германия, Англия, Италия, Югославия, Франция. Освен с концерти, проф. Деворина Гамалова се занимава и с преподавателска дейност и отделя много от времето си за социални каузи.