/ Община Русе
Състезанието ще се проведе в началото на юни следващата година на язовира в село Николово
Експерти от Община Русе и Българската федерация по кану-каяк влизат в организационния комитет, подготвящ домакинството на Русе за Световната купа по кану-каяк маратон.

Състезанието ще се проведе от 2 до 4 юни 2023 г. на гребната база на язовира в село Николово, като се очакват стотици участници от цял свят, съобщиха от Общината.

„С всички наши действия около подготовката на Световната купа се стремим да подобрим инфраструктурата на гребната ни база и състоянието на лесопарка като цяло“, заяви кметът Пенчо Милков.

Грейна коледната елха в Русе (СНИМКИ)

„Лесопарк „Липник“ е любимо място на русенци и действително може да се превърне отново в прекрасна база за спорт и отдих“, сподели председателят на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов.

Кметът съобщи, че вече е обявена обществената поръчка за обособяване на спортни коридори за гребците в язовира - овеховане. Предстои и проектиране на велоалея по южния му бряг, която се използва от треньорите при подготовка и състезания, както и ремонтиране на пътя между Червена вода и Николово.

Ще продължи и премахването на тръстиката във водоема. След като миналата година бе ремонтирана старата общинска техника и гребци се включиха доброволно в почистването, общината ще наеме и висококачествена машина.

По решение на спортния министър Весела Лечева на общината бяха отпуснати 270 хил. лв. за ремонт на халетата. Местната администрация ще получи и допълнителни средства от Европейската комисия, тъй като спечели проект, посветен на спорта, по програма Еразъм+.

Българската федерация по кану-каяк е кандидатствала по програма за обезпечаване на домакинства и също очаква средства от спортното министерство за организиране на купата.
Освен гребане, кану-каяк маратонът включва изнасяне на кануто или каяка и бягане по портаж - минимум 80 м след всяка обиколка.

В Световната купа по кану-каяк маратон ще се включат юноши, девойки, мъже и жени. Най-късата дисциплина е 3,6 км, а най-дългата - 36 км.