Пред очите на стотици русенски деца на 30 ноември бе тържествено запалена Коледната елха пред сградата на Община Русе.

Община Русе

В празненството се включиха състави от Общинския детски център за култура и изкуство и ФТТ „Найден Киров. „Не спирайте да вярвате в чудеса, защото те са навсякъде около нас“, обърна се към събралите се на пл. „Свобода“ русенци кметът Пенчо Милков, съобщиха от Общината.

За първи път от 10 години празничната елха на Русе е естествена. Новото коледно дръвче е 7-метрово, засадено е преди години пред административната сграда. Красят го 1300 лампички и над 400 топки и коледни елементи. Специално изградена конструкция ще предпазва елхата от увреждания. Идеята е всяка година празничната декорация да се допълва.

Грейнаха светлините и в зоната на традиционния Коледен базар, който тази година е с нова визия и се намира на пл. „Свобода“. Украсата му включва три коледни арки и кът за снимки с 10 обемни фигури.

Община Русе

Атмосферата се допълва от ефектно осветление с LED лампи, пресъздаващо небе. Украсени са и 28-те павилиона на базара. За празничното настроение на русенци са разположени фоторамки за снимки, кът с пейки и обемни подаръци и коледна сфера „топка за елха“.

Новости има и в украсата на кварталите в Русе, която постепенно се разраства. Освен в централната градска част, са поставени светещи елементи по стълбовете на булеварди и улици, водещи към „Чародейка“, „Дружба“, „Здравец“, „Родина“ и „Възраждане“.

Общият брой на елементите от коледната украса в града е 830. Те са LED, нисковолтови, енергоспестяващи и с най-висока степен на влагозащита. Разположени са и 7000 метра гирлянди.