Русенският исторически музей организира кръгла маса, посветена на тортата "Гараш". Форумът ще се състои в края на месеца, съобщи директорът на културния институт в крайдунавския град проф. Николай Ненов. 

"През последната година популярният сладкиш предизвика множество дискусии сред изследователи, журналисти и кулинари, свързани с времето на създаването на тортата, наличието на захар и шоколад по българските пазари, авторството и присъствието на "оригинална" рецепта", обяснява Ненов. 

БТА

Целта на формата е да изложи научните постановки по темата, да представи различните гледни точки, като даде поле за изява на специалисти и техните проучвания в полето на културата, историята, гастрономията и антропологията. 

Любители сладкари представиха шедьоврите си на фестивал на тортата "Гараш" в Русе

"Това прави сладкото изкушение част от културните наследства, важни за русенските граждани и днес. Проучвателите определят 19-и век като век на тортите. Тогава се появяват "Добуш", "Сахер", "Естерхази", "Гараш", "Павлова", казва проф. Ненов. 

БТА

Той припомня, че в последните години торта "Гараш" е намерила и световно признание. Тя е включена като част от българските национални храни в кулинарния сборник "Със славяните на масата" на Форума за славянски култури, както и в Световния атлас на вкуса. 

Кръглата маса, посветена на тортата "Гараш", е част от националната научна конференция "Места на памет и културни наследства", която събира изследователи от БАН, университети и музеи от цялата страна. 

БТА

БТА