Риск от свлачища на строителни обекти констатира Инспекцията по труда
Риск от свлачища на строителни обекти констатира Инспекцията по труда / Дарик Русе

Предпоставки за свличане на земна маса и затрупване на работници са констатирали от Инспекцията по труда при проверки на строителни обекти, съобщи директорът й Ирена Николаева. Тя отправи апел към работодателите да спазват изискванията и нормите при изкопни работи, за да се избегнат рисковете. Почвата е преовлажнена и при неукрепване инцидентите са много вероятни, добави Николаева.

В момента тече проверка на строителните обекти за здравословни и безопасни условия на труд, като през април са извършени 80 проверки в 70 предприятия в русенско, а констатираните нарушения са 368. Съставени са 15 акта, като средната наложена глоба е в размер на 1500 лв. Дадени са 359 предписания за отстраняване на нарушенията, като директорът на Инспекцията уточни, че ако при повторна проверка те не са изпълнени ще се изпраща сигнал до прокуратурата.

Сред останалите констатирани нарушения има такива за необезопасени технологични отвори, за риск от поражения от електричество, за скелета, които не са изградени по проект, на са заземени,  подпрени са с подръчни материали. 9 са спрените скелета досега, каза още Николаева.