/ Община Русе
Протест срещу изграждането на инсинератор за медицински и животински отпадъци в Гюргево събра хора от двата бряга на Дунава.

"И жителите на Гюргево, и жителите на Русе не искаме това съоръжение да заработи. Всички знаем през 80-те години какво сме преживяли с хлорните обгазявания и не искаме отново да се повтаря. По-рано днес имаше и протест в Гюргево против инсинератора, в който също се включих", каза Красимира Кирилова - участник в недоволството.
 

Русе протест
БТА

"Обещавам, че с група граждани на Гюргево ще направим всичко възможно да спрем този проект. Протестите ще продължат", каза пред русенци организаторът на протеста в Гюргево Чиприян Александров.

Разпънати бяха и транспаранти с надписи като "Русе е против инсинератор в Гюргево", "Русе не иска повече отрови" и "Спрете геноцида над русенци!"

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Цонка Христова съобщи преди дни, че екоинспекцията е изготвила отрицателно становище по проектното предложение за инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в Гюргево. По думите ѝ се счита, че има потенциал за трансгранично въздействие от дейността на съоръжението.
 

Русе протест
БТА


По случая кметът на Русе Пенчо Милков е сезирал министъра на околната среда на Румъния Мирча Фекет относно несъгласието на русенци да бъде изграден инсинератор в Гюргево. Писмо е изпратено и до българския министър на околната среда и водите Юлиян Попов, като в него се прилагат всички становища "против" и организираната от граждани подписка.

Жителите на Русе и Гюргево се обявиха срещу намеренията да се горят биологични отпадъци и медицински отпадъци на мястото на бившия химически завод "Верахим“ в Гюргево.

Инсинераторите произвеждат изключително токсични емисии, включително тежки метали, диоксини, техните производни като хлорирани и бромирани диоксини, фурани, полихлорирани бифенилови етери (PCB) и полибромирани, полихлорирани нафтален (PCN). Повечето от тези трайни и упорити токсини се излъчват под формата на наночастици. Диоксинът 2,3,7,8 TCDD е най-опасният токсин, генериран от хората.

Трябва да действаме прагматично и решително, не утре, не вдругиден, а сега. Само ние можем да защитим децата си!, казват организаторите.