/ iStock/Getty Images
Проект за иновативна светофарна система ще облекчи трафика по един от ключовите булеварди в Русе - "Липник", съобщиха от кметството в крайдунавския град.

От общинската управа са възложили на Русенския университет цялостно обследване на транспортните и пешеходните потоци на Т-образното кръстовище на бул. "Липник" с ул. "Юндола". Проучването се налага поради нуждата от поетапно проектиране и изграждане на нови светофарни уредби, които да отговарят на нормативната база и ефективно да регулират уличния трафик с минимални транспортни задръжки.

"Причината да бъде избрано именно това кръстовище е, че на настоящия етап най-неефективна е работата на намиращия се там пешеходен светофар. Основните причини за това са различната интензивност на транспортните потоци в делничните и почивните дни и сравнително слабия пешеходен поток извън върховите часове", обясняват от кметството.

След като бъдат получени резултатите от обследването, ще се проектира и изгради изцяло нова светофарна уредба със заявка на пешеходеца и с няколко режима на управление. Тя ще разполага с резервно захранване от фотоволтаичен панел и акумулатор.

Проектът е пилотен, като ще бъде въведен в експлоатация и на други ключови кръстовища, ако тестовете са успешни.

От местната управа информират, че на възлови кръстовища в Русе има монтирани общо 29 светофарни уредби, от които две са пешеходни и две с бягащ пешеходец. Конструкциите им са силно амортизирани и се нуждаят от цялостна подмяна, а контролерите не отговарят на изискуемия по наредбите стандарт.

Те работят на твърд режим на управление на автомобилните потоци и са изграждани в периода 1983-1985 година.
БТА