/ netinfo
Черната книга на правителственото разхищение в България за 2018 г. ще бъде представена на 21 февруари в Русе. Нейното представяне ще бъде в Австрийска библиотека на пл. „Свобода“ 4 от 17 ч. в партньорство с Международно дружество „Елиас Канети“.

В Регионална библиотека-Русе беше представен първият сборник на Дамски писателски клуб „Фортуна”

За четвърта поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ събира съвместно с разследващи журналисти случаи на пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец. И тази година книгата съдържа 15 случая на безотговорно харчене, разхищение на средства и корупция.

Те са в резултат и на небрежност, и на недобросъвестно отношение от страна на институциите, и на корупция. Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да насочи вниманието на гражданите да изискват отчетност и прозрачност за парите си, които плащат на държавата, във вид на облози. Българските данъкоплатци следва да търсят сметка от държавната администрация, как и за какво тя харчи парите ни! Засиленият граждански контрол може да доведе до подобряване работата на институциите.

Изложба, посветена на 140 г. от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, откриват в Русе

В книгата има статии, засягащи общонационални проекти като АЕЦ-Белене, КТБ, Министерство на отбраната, МВР, БДЖ, Държавна консолидационна компания. Също така има случаи от Варна и Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благодоевград и община Рудозем.

В предговора на книгата икономистът от Центъра за либерални стратигии Георги Ганев се фокусира върху пропуснатите възможности за обществото ни да живее по-добре в резултат на некомпетентно управление. В него той обощава, че в Черната книга „става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица“.

В работата по изготвянето на Черната книга част работиха разследващи журналисти като Дротея Дачкова от в-к „Сега“, Георги Ангелов от dnevnik.bg, Светослав Метанов от offnews.bg, регионални журналисти от информационния сайт zaistinata.com като Спас Спасов, Емилия Димитрова Данкова, Зарко Маринов, Мариета Димитрова, и икономиста Георги Ганев.

В Черната книга тази година водеща е темата за лошото правосъдие и високата цена, която плащаме като данъкоплатци и индиректно с лошото качество на живот. Актуалната тема за парите за отбрана и модернизиране на армията бе отразена в Черната книга на правителственото разхищение от автора на статията „Милиарди да отбрана и за скраб“ от Георги Ангелов.

Проучванията му показват, че „близо два милиарда са похарчени без ясни приоритети и често без връзка на един проект с друг". Темата за БДЖ присъства всяка година в Черната книга и в това издание Светослав Метанов разказва историята на „БДЖ – потъване по план“.