Предлагат разширяване на защитена местност в Силистренско заради находище на червен божур
Предлагат разширяване на защитена местност в Силистренско заради находище на червен божур / РИОСВ-Русе

С 31 дка да бъде разширена площта на защитена местност „Горната кория" край силистренското село Добротица ще предложи на МОСВ междуведомствена комисия от експерти, в т.ч. представители на областта, община Ситово, службите по земеделие, геодезия и кадастър, Държавното горско стопанство в Силистра, РИОСВ-Русе и др.

Преди 2 години софийска фирма по лесоустройство на терен установява плътна популация на червен божур, разпростряла се извън границите на защитената зона. Изпратено е предложение до екоминистерството, извършени са и проверки за оценка на находището от ценния растителен вид. Увеличаването на площта става със заповед на министъра, съгласно Закона за защитените територии. Актуализира се и режимът на дейностите там.

Местността „Горната кория" край село Добротица е обявена за защитена през 1981 г. Естествените находища на червен божур се простират на площ от 40.064 дка горски фонд. Цветето е под защитата и на Закона за лечебните растения. Добива се от природата след определяне на квота. На територията на ЗМ „Горната кория" са забранени сечта, пашата на домашни животни, строителство, ловуване, разкриване на кариери и безпокоенето на птиците, съобщават от Русенската екоинспекция.