/ Община Русе
Той е бил задържан и предаден на полицията
Поредният вандалски акт на непълнолетно лице бе заснет от камерите на СЗ „КООРС“, съобщиха от Общината.

Младежът е бил задържан и предаден на полицията от служители на специализираното звено след изхвърляне на пиратки в метално кошче за отпадъци пред сградата на Операта.

През последните 10 дни са получени четири сигнала до полицията за неправомерно използване на различни видове пиротехника. Във връзка със зачестилите оплаквания на граждани за използването на взривоопасни материали през празничните и почивните дни Община Русе напомня, че съгласно Наредба № 4 за поддържане и осигуряване на обществения ред, условията и реда за провеждане на масови обществени прояви, опазване общественото и личното имущество и чистотата на територията на общината, е забранено хвърлянето на ракети, бомбички и други взривоопасни материали, в случаите, в които с тези действия се застрашават животът и здравето на други граждани.

В Русе издирват вандал (ВИДЕО/СНИМКИ)

Текстът на Наредбата не е изменян от приемането ѝ през 1992 г., като не е съобразен и с действащото законодателство относно използването на пиротехнически изделия.

Разпоредбата не е прецизна и не обхваща всички видове пиротехнически изделия, предназначени за свободна употреба. Съгласно действащия Закон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на лечебни и учебни заведения, социални и молитвени домове, храмове и манастири.

Забранена е и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория F1, в закрити помещения. (чл. 60, ал. 1, т. 6), като контролните правомощия по спазване на Закона са възложени на органите на МВР.

Доколкото законът има статут на нормативен акт от по-висока степен спрямо Наредбата на Общинския съвет, контролът върху използването на пиротехнически изделия е в компетенциите на органите на МВР.

Независимо от това, Общината призовава всички граждани да бъдат толерантни и внимателни при използване на пиротехнически изделия, като с поведението си не създават предпоставки за инциденти и нарушения на обществения ред, и осигуряват спокойствие на съгражданите си през вечерните часове.