/ Ирис Русе
На 15-16 септември в гр.Сандански се проведе държавното лично и отборно първенство за ветерани по плуване. Участваха около 270 плувци на възраст от 25 до 95 години от 20 клуба в страната – от градовете Белмекен, Бургас, Варна, Добрич, Козлодуй, Плевен, Русе, Сандански, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, София и Трявна.

Млади плувци и ветерани от Русе участваха в плувен маратон в чест на Добри Динев

Домакините осигуриха отлични условия на открития басейн с олимпийски размери, стегната организация и вещо съдийство.
Шампионатът затвърди мнението, че българското ветеранско плуване продължава да е изключително активно. Много от отборите редовно участват в силни международни турнири и първенства на други страни. Предварително беше ясно, че битката за победа в комплексното класиране ще се води между отборите на „Албатрос”-Варна, „Ирис”-Русе, „София-ветерани“ и „Черноморец”-Бургас.

„Ирис”-Русе отново убедителни на откритото първенство на Румъния за ветерани-плувци

За втора година първенството се провежда по нови правила и условия, залегнали в международния правилник на световната плувна федерация със значително по-тежки и дълги за ветераните дисциплини, нови щафетни подреждания по пол и възраст с почти задължителното участие на всички участващи състезатели. Всеки плувец имаше право на участие в шест индивидуални дисциплини и три щафети в своята възрастова група.

Плувците ветерани на „Ирис”-Русе, които тази година участваха на международни турнири в Румъния и Тунис, на републиканското първенство на Румъния и на няколко плувни маратона, се представиха отлично. Златни медали в различните индивидуални дисциплини спечелиха Велина Ханджиева и Петко Главинов - по шест, Тодор Керчев-Паная - пет, Росица Янакиева, Неделина Райкова, Димитър Хаджиев, Тодор Филипов и Веселин Василев - по четири, Милка Попова, Николай Ханджиев, Володя Димов и Явор Янков - по три , Маргарита Попова, Моника Вучева, Димитър Котоманов и Никола Гущеров - по два, Емилия Данева, Евгени Маджаров, Камен Марков, Ивелин Иванов и Симеон Бъчваров - по един.

"Ирис" с медали от международен турнир

В отборното класиране мъжете са републикански шампиони, жените са втори, а в комплексното класиране плувците ветерани на „Ирис”-Русе се наредиха на първо място, пред отборите на Варна и София. Странното е, че ветераните плувци на Русе са единственият плувен отбор в България, който се самофинансира, без общинска помощ, тренира ежедневно и потвърждава възходящото развитие на плуването в Русе.

Спомоществователи на русенските плувци-ветерани са „Ирис”АД, „Комплекс НОРД“, „УНИКО” ООД и др. Плувците ветерани на Русе посвещават своята републиканска титла на дългогодишната си колежка-плувкиня Анка Найданова, която почина този година и бе единствената ветеранка, която не бе пропускала шампионат от 1978 г., когато се организира на първи път републиканско плувно първенство за ветерани.