/ Ирис
На 9-10 юни т.г. в румънския град Търговище /110 хил. души/ 157 състезатели от 30 клуба участваха в състезание за определяне на шампионите ветерани по плуване на Румъния за 2018 година. За първа година шампионатът бе открит и участваха четири ветерански отбора от България – „Ирис”-Русе /20 състезатели/, „Левски Мастърс”-София /6/, „Доростол”-Силистра /4/ и „АЕЦ-Козлодуй” /3/.

По сините коридори стартираха и трима плувци от Унгария. Състезанието се проведе на новопостроен закрит общински 50-метров басейн с десет плувни коридора и 1200 зрителски места.

"Ирис" с медали от международен турнир

Спортен комплекс „НАТАЦИЯ ТЪРГОВИЩЕ“ е всъщност един цял спортен парк - с размери 500 на 300 метра, има още 7 басейна за граждани, 6 открити пързалки по около 50 метра, няколко малки футболни игрища, баскетболни площадки и паркинг за 1500 автомобила. Всичко това се намира на около 500 метра северно от Търговище в предпланински район в Карпатите.

Двудневната програма включваше класическите дисциплини за мъже и жени в плуването - 50 и 100 м от всеки стил, 200 м съчетано плуване и 400 м св.стил. Румънските състезатели имаха право на неограничен брой стартове, а плувците ветерани от чужбина - на три старта. Те обаче /българите и унгарците/ имаха право на класиране за откритото първенство и съответно на медали.

Плувците ветерани на ИРИС с много медали и от Tunisian Open Masters 2018

За разлика от многото румънски турнири за ветерани в Търговище участие взеха и някои бивши елитни плувци на съседите. Високото ниво на шампионата в Румъния предразположи и амбицира за пореден път състезателите от „Ирис” и те завоюваха куп златни медали: Тодор Керчев-Паная, Тодор Филипов, Николай Ханджиев и Милка Попова - по 3, Димитър Котоманов, Веселин Василев и Златка Николова – по 2, Стефка Виденова и Емилия Данева – по 1. Призови втори и трети места спечелиха Никола Гущеров, Ивелин Иванов, Евгени Пейчев, Иван Грозданов, Иван Шекеров, Валентин Лилов, Симеон Симеонов и Мая Тановска.

Отлично се представиха и другите български отбори: „Левски Мастърс” извоюваха 10 златни медала, „Доростол” – 1, състезателите от „АЕЦ-Козлодуй” имаха призови места. Да припомним, че тази година русенските плувци ветерани участваха изключително успешно на открити турнири в Румъния /Плоещ/ и Унгария /Будапеща/, в откритите първенства на Тунис и Румъния, като им предстои участие на откритите първенства на Украйна, България и Кипър.