/ netinfo

На 7 юли в язовир до с.Шереметя, област Велико Търново, се проведе Четвъртият плувен маратон за наградите на Община Лясковец, а тази година и за наградите на Маргарита Динева - съпруга на най-известния  в миналото български плувец маратонец Добри Динев.

Достатъчно е да се знае, че две от плуванията му - 100 км съчетано плуване /по 25 км съответно бътерфлай, гръб, бруст и кроул/ за 38 часа и 33 минути – през 1984 г., и за 24 часа бътерфлай - 54 км /1985 г./ са все още рекорди на Гинес.  

"Ирис" с медали от международен турнир

В състезанието участваха около 60 състезатели от цялата страна. Русенското плуване, представено от 15 плувци /11 мъже и 4 жени/, направи поредното си силно представяне в  тежката надпревара. С отличните си стартове русенските плувци подкрепиха няколкогодишната инициатива, в която за първа година като спонсор участва и съпругата на Добри Динев, която дари на всички победители мемориални медали на канадския плувен клуб на големия спортист.

Програмата включваше дистанции от 1 км за плувци от 50-59  и над 60-годишни, 2 км за плувци от 30-39 и 40-49-годишни и 5 км за плувци до 29 години. Състезанието, независимо от маратонските дистанции, разбира се, е съревнователно,

„Ирис”-Русе отново убедителни на откритото първенство на Румъния за ветерани-плувци

Берна Велинова /19 г./ от Русе бе втора в 5 км дистанцията за жени, Велина Ханджиева е първа  в групата 30-39 години, а Николай Ханджиев победи в групата над 60 години. Доайенът Тодор Керчев-Паная (на 87 години!) отново спечели сърцата на всички участници.

Организаторите се бяха подготвили много добре. Всички призьори освен оригинални и супер естетически медали получиха от спонсорите мемориални фланелки и плувни кърпи. Лъчезарната кметица на Лясковец д-р Ивелина Гецова  и журналистът Иво Костов се справиха отлично с жив коментар по време на цялото състезание и награждаването на призьорите.

Плувците ветерани на ИРИС с много медали и от Tunisian Open Masters 2018

Маратонът в лясковски води бе подкрепен и с плувното участие на носителя на световната купа по маратонско плуване Петър Стойчев /на снимката – сред русенските млади плувци и ветерани/. При награждаването бившият министър на спорта и настояща звезда в маратонските плувания изрази благодарността си към своя предшественик и неговото семейство за оказаната му подкрепа да продължи делото му в прослава на маратонските плувания на българските спортисти.

Дългогодишни спортни деятели от Велико Търново, фирмата за плувни артикули Делфина от София и други, и главният съдия - световният шампион по водно спасяване Веселин Стефанов, спомогнаха за отличната организация. Не изненадва фактът, че всяка година участващите в плувния маратон се увеличават, увеличават се и спонсорите и спомоществователите на състезанието.