/ iStock/Getty Images
Държавата ще отпусне 2,6 млн. лева на Община Русе за възстановяване на летището край града. Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от Общината.

Средствата ще бъдат използвани за нова периметрова ограда, ремонт на пистата за излитане и кацане, такси за лицензиране, летищна метеорологична станция, закупуване на системите за авиационна сигурност и обучение на персонала за работа с тях.

Решението идва броени дни, след като министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков организираха обществено обсъждане по тази тема.

Догодина стартират вътрешните полети между Русе и София

От кметството обясняват, че от няколко месеца се работи активно летището да отвори врати за вътрешни полети по направлението от Русе до София и обратно. Те ще се осъществяват от авиокомпания "Гъливеър", която е заявила официално намерението си.

За мащабния проект е сформирана и работна група от висококвалифицирани експерти във въздухоплавателната сфера - Дойчин Ангелов и Антони Търницов, които са привлечени като консултанти на община Русе. С тяхна помощ е извършен предварителен финансов и технически анализ за състоянието и готовността на летището.

Отделно, организираното анкетно проучване сред жителите на региона е показало голям интерес към полетите. От местната управа информират, че покривът и някои от помещенията в сградата на летището вече са ремонтирани с общински средства.
БТА