/ iStock/Getty Images
Нов случай на COVID-19 е регистриран в Дом за стари хора „Възраждане“ в Русе. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. 

По последни данни на Регионалната здравна инспекция по-рано обявения днес 79-годишен пациент с коронавирус от Русе е сред обитателите на дом за стари хора „Възраждане“. До момента той е бил поставен под домашна карантина в дома си, но от вчера е приет на болнично лечение в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“. Засега мъжът е в стабилно състояние.

Сред добрите новини е, че за последното денонощие нови двама обитатели на социалното заведение са излекувани. Става дума за две жени на 83 и 85 години. Така общият брой на излекуваните от дома вече достигна 18 души, като 13 от тях са негови обитатели.

Същевременно общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение вече е 93-ма души, от които 84-ма обитатели и девет души персонал. От персонала на болнично лечение остава само 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт, а под домашна изолация са други трима души – една от санитарките, както и социалният работник и социалният асистент.

Още шест излекувани от COVID-19 от Дома за възрастни хора в Русе

От обитателите на дома 23-ма души все още остават на болнично лечение. 18 от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, а други двама в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. 

Осем души са безсимптомни и са изолирани във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе, други 30 обитатели на дома за стари хора са изолирани на 4-ия етаж на социалното заведение, а трима души без оплаквания, които са били в домашен отпуск остават под домашна изолация.

За съжаление за последните няколко седмици починаха седем от обитателите на социалната институция. Всички те бяха с положителни резултати от PCR тестове за коронавирус и бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в Русе.

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона.

По-рано през деня от страна на Областния оперативен щаб беше съобщено, че от началото на пандемията броят на оздравелите от коронавирус вече достигна 142-ма.