/ iStock/Getty Images
Шест жени на възраст между 78 и 82 години от дом за стари хора „Възраждане“ са сред новоизлекуваните 16 пациенти от COVID-19 за изминалото денонощие, съобщиха от Областна администрация.

Първи излекуван от COVID-19 от Дома за възрастни хора в Русе

Поради това, че те са били без оплаквания не са били хоспитализирани, а са били поставени под изолация във вила „Липник“ в село Николово, която е на Община Русе. Всички те са с два отрицателни резултата от PCR изследване. Така общият брой на излекуваните от дома вече достигна 16 души, като 11 от тях са негови обитатели.

Припомняме, че общият брой на потвърдените случаи с коронавирусна инфекция в засегнатото социално заведение е 92-ма души, от които 83-ма обитатели и девет души персонал.

От персонала на болнично лечение остава само 63-годишната жена, работеща в социалната институция като трудотерапевт, а под домашна изолация са други трима души - една от санитарките, както и социалният работник и социалният асистент.

Пети смъртен случай в дом за възрастни „Възраждане“ в Русе

От обитателите на дома 22-ма души все още остават на болнично лечение. 17 от тях са в инфекциозното отделение на Университетска болница „Канев“, трима в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“, а други двама в обособения COVID-сектор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания  „Д-р Димитър Граматиков - Русе“.

Останалите са във вила „Липник“, както и на 4-тия етаж в социалното заведение. Други четирима души, които са били в домашен отпуск и са без оплаквания, остават под домашна изолация.

За съжаление за последните няколко седмици починаха седем от обитателите на дома за стари хора. Всички те бяха с положителни резултати от PCR тестове за коронавирус и бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в Русе.

Четвърта жертва на COVID-19 в Дома за стари хора „Възраждане“ в Русе

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона.

Припомняме, че по-рано през деня от страна на Областния оперативен щаб беше съобщено, че от началото на пандемията броят на оздравелите от коронавирус вече достигна 140 души.