Картини от бактерии и прототипи на автомобили с водород са сред проектите на участниците в Шестото международно иновативно младежко ЕКСПО в Русенския университет "Ангел Кънчев". То бе открито в петък от министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. 

МОН

Над 300 участници от средни училища в Русе и региона, университети от България и Европа и институти на БАН представиха своите иновативни проекти. Разработките тази година са разположени на 70 щанда. Могат да се видят 3D макети и 3D модели на различни обекти, прототипи на системи за измерване на параметри на околната среда и параметри на човешко тяло. Показан е безпилотен летателен апарат за ранно откриване на горски пожари.

МОН

Платформата, базирана на изкуствен интелект, позволява без оператор да се прогнозират възможни пожари в горски масиви. В разработката участват научни екипи от България, Гърция и Кипър. На щада на студентите по здравни може да се види иновативен кантар за измерване теглото на новородени. 

МОН

Иновативно младежко ЕКСПО е инициатива на Академичното ръководство и Студентския съвет на Русенския университет, с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Националното представителство на студентските съвети в България.

МОН

МОН

МОН