/ iStock/Getty Images
Дарителска кампания в Ямбол събра, само за два дни, необходимите средства за заминаването на отбора на местната Природоматематическа гимназия (ПМГ) „Атанас Радев“ на международно състезание по математика, физика и информатика в Белград, съобщи пред БТА директорът на училището Евгений Иванов.

На 7 юни от гимназията обявиха на Фейсбук страницата си, че отборът им е единственият поканен от България, но училището няма средства да изпрати учениците на състезанието в сръбската столица. Десетки хора са откликнали веднага на апела. Събрани са близо 3200 лв. от необходимите общо 3840 лева. Общината ще осигури останалата част от сумата, обясни директорът на гимназията.

„Искам да помоля хората, които от скромност са написали само едното си име, да ни се обадят, или да ни пишат във фейсбук страницата. Необходими са трите им имена, тъй като искаме да им връчим актовете за дарения и да ги впишем в дарителската книга, за да останат в историята на гимназията“, каза още Евгений Иванов.

Шестимата ученици от ямболската ПМГ ще се съревновават по знания със своите връстници от още седем балкански държави - Хърватия, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. Мултидисциплинарното състезание ще се проведе от 27 до 30 юни. Награждаването ще се състои в Народната скупщина (парламентът) на Република Сърбия.

Състезанието за купата на Математическата гимназия в Белград се организира от 2013 г., с две прекъсвания заради ковид пандемията. В предходните години учениците от ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол, са печелили на него множество медали, включително и купата по информатика, каза още директорът.
БТА