Майката на Антон Петров с награда „Достойните българи
Майката на Антон Петров с награда „Достойните българи / Иванка Петрова

Осемнайсет наши сънародници станаха „Достойните българи" на 2013-та година, в рамките на инициативата на Българската национална телевизия и вестник „24 часа".

Сред тях са лекар, полицай, двама ученици, спортисти и журналисти, направили добрина за човек или за страната ни.

Голямата награда „Достойните българи" получиха дядо Добри, който събира средства за църквите у нас, и Иванка Петрова от Русе, майка на загиналия в Кербала Антон Петров, която всяка година дава стипендия на дете от неговото училище - русенската гимназия по корабостроене. На церемонията присъства премиерът Пламен Орешарски.

Доцент Георги Николов от университетската болница в Плевен спасява живота на 13-годишната Нина, като изважда оперативно тринайсетсантиметрово острие от главата й, в опасна близост до мозъка на детето. Той сподели, че тази операция е била професионалното му задължение и благодари за наградата.

Доц. Николов посвети наградата на всички лекари, които се грижат за здравето на всички лекари.

Сред „Достойните българи" се наредиха учениците Христо и Томас Яневи от Смолян, които отървали възрастен човек от телефонна измама за 5700 лева. Те си пожелаха повече техни връстници да правят добрини.

Двамата братовчеди отдадоха постъпката си на възпитанието, получено в семейството и изразиха надежда нещата в България малко по малко да вървят напред.

От Смолян е и 78-годишният дядо Замфир, който сам намира води, каптира ги и строи чешми. Той пожела на всички българи здраве и дълъг живот.

Наградата „Достойните българи" получиха също Сани Жекова и треньорът й Виктор Жеков, за достойното представяне на България на Зимните олимпийски игри в Сочи.