Лувъра прави анализ на трите сребърни ритона от Боровското съкровище
Лувъра прави анализ на трите сребърни ритона от Боровското съкровище / снимка:РИМ Русе

Регионалният исторически музей подписа споразумение с Националния музей Лувър за извършване на анализ на трите сребърни ритона, част от Боровското съкровище. Разходите по анализа ще бъдат поети от Музей Лувър. Самият анализ ще бъде извършен от екип на Центъра за проучвания и реставрация на френските музеи под ръководството на Доминик Робсис, както и от Кристоф Мулера, член и научен сътрудник на музея Бранли. Изследването включва цялостна рентгенова радиография, анализ чрез PIXE метод, 3D Hirox, стереоскопичен микроскоп лупа, както и анализ на състава.

Анализите ще бъдат направени по време на престоя на Боровското съкровище в Националния музей Лувър в рамките на изложбата „Епопея на тракийските царе” в периода 15 април – 20 юли 2015 г. Резултатите от тях ще бъдат официално представени на Международен колоквиум „Одриската аристокрация: знаци и места на властта в Тракия (V – III в. пр. Хр.)”, който ще се проведе под ръководството на Александър Баралис и Негин Матийо в Националния институт по история на изкуството, Инститю дьо Франс и Аудиториума на Лувъра на 12 и 13 юни. Те ще бъдат публикувани в сборник от публикации и документи от колоквиума.

Резултатите ще бъдат представени пред русенци през есента от доц. д-р Тотко Стоянов, който ще гостува по покана на Регионален исторически музей – Русе.

 

Споразумението за анализи е подписано от доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе, Момчил Кънчев, директор на Исторически музей „Искра” – Казанлък, Божидар Димитров, директор на Национален исторически музей – София. От страна на Музей Лувър договорът е пописан от Жан-Люк Мартинез, президент и директор на Музея. Обект на анализите, освен ритоните от Боровското съкровище, са и артефакти от Златиница и Голямата Косматка.