Хвърчила полетяха в сметището
Хвърчила полетяха в сметището / netinfo
14 хвърчила полетяха в небето над новото Регионално депо за отпадъци на Силистра в рамките на първия фестивал „Хвърчила под дъгага”. Депото е изградено по европейски образец със средства от програма ИСПА.

Осем колектива и шестима индивидуални участници се включиха в събитието, организирано от екипа на регионалното депо за твърди битови отпадъци и община Силистра.

За стартова позиция бе избран един от хълмовете на новото сметище. В рамките на фестивала бе проведен и конкурс за майсторска и художествена изработка.

В груповите представяния първи се класираха 12-годишните Георги и Кирил от основното училище в село Айдемир. Тяхното хвърчило с надпис „Не сте сами” и рисунка на тъжна жена бе посветено на затворените в Либия българки. Но според момчетата, успешният полет на хвърчилото е знак за скорошното избавление на медицинските сестри.

Пръв сред индивидуалните участници бе отличен 4-годишният Александър, който управляваше семейното хвърчило от раменете на своя баща.

Според управителя на депото Йордан Ефремов фестивалът на хвърчилата има за цел да формира отношение у младите хора към природата и нейното опазване.