Хора с увреждания настояват за достъпна среда в писмо до министър
Хора с увреждания настояват за достъпна среда в писмо до министър / Дарик Русе

Инициативен комитет на хора с уврежданияще изпрати на министъра на транспорта апел за осигуряване на достъпен междуградски обществен транспорт. Членовете на комитета са от цялата страна, а негов председател е русенецът Диян Господинов.

Писмото е придружено с конкретни примери и снимки за недостъпна среда в Русе, като се обръща особено внимание на асансьора за инвалиди на жп гарата, който не работи. Едно от конкретните искания е изискването за достъпност на средата, включително до санитарните помещения да стане едно от основните в наредбата за лицензиране на автогарите и ЖП-гарите.

Хората с увреждания се обръщат към министъра на транспорта и с апел да бъдат приети изменения и допълнения на “Закон за автомобилните превози”, в който да се запише ясно, че фирмите за пътнически превози са длъжни да разполагат с автобуси, пригодени за нуждите на хора с увреждания. Те настояват още да се върнат безплатните им карти за двукратно пътуване с автобусен транспорт, като се следи стриктно за злоупотреби.

От инициативния комитет уточняват, че са готови на диалог и че очакват до 6 месеца да има положителни промени.