/ Русенски университет
Всичко започва с една обикновена снимка на персонаж от картина в музей, направена със смартфон, която после отпечатва а в човешки ръст и накрая представя на улицата под формата на колаж.

Този проект е иницииран от френския автор Жюлиен дьо Казабианка. Личният му фотографски поглед върху неговата поредица от колажи Outings е изложен във фоайето на Ректората на Русенския университет от 22 март до 12 април. Работният подход включва две части: междинен стрийт арт етап, ефимерен сам по себе си, и последваща фотография, устойчива във времето.

Докато графитите и колажите по принцип са ограничени до рисунката, която представляват, дьо Казабианка построява композицията на творбата си чрез диалог между дадената стена и новия й обитател като счита работите, представени в настоящата изложба за завършеното произведение.

Като добавя стрийт арт привкус на музейните колекции, Жюлиен дьо Казабианка предлага един смел и креативен поглед върху изкуството, който Outings Project представя от 2014 по цял свят. Жюлиен дьо Казабианка е 47-годишен френски и корсикански визуален артист и кинорежисьор.

Откакто лансира Outings Project през 2014 г., платформа за стрийт арт и фотография, той е канен от редица музеи в целия свят да представи чрез колажи колекциите им в публичното пространство и да изложи фотографии на проектите си – от Музей Иксел в Белгия, Музея за история и изкуство в Женева, Cummer Museum (Къммър музей) в Джакносвил, Музея в Мемфис, САЩ, Музея Ароцена в Тореон, Мексико, Музея за изящни изкуство в Бордо и т.н.

Работата му винаги е свързана с улицата. Гао Синдзиен, лауреат на Нобелова награда за литература, е написал сценария за първия му късометражен филм „La nuit après la pluie“ (Нощта след дъжда), напълно заснет по въображаеми улици. Ярон Хърман, пианист с международно реноме, е композитор на саундтрака към филма.

В първия му пълнометражен филм „Passing by“ (Преминавайки), са заснети единствено анонимни минувачи по улиците на 44 града в 22 държави като снимките траят три години. Outings Project гостуват в София, благодарение на партньорството между Френски институт в България, Столична община и Софийска градска художествена галерия.