Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна. / iStock/Getty Images
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе е извършила преди ден съвместна контролна проверка с органите на реда на площадката на "Тролейбусен транспорт Русе" ЕООД, намираща се в Западна промишлена зона в крайдунавския град, по сигнал на собственика й, че има струпани неопасни отпадъци. Това съобщават днес от екоинспекцията в Русе.

България върна пореден ТИР с отпадъци на Италия

На място били установени големи количества неопасни местни пластмасови отпадъци, струпани от частна фирма, която е бивш наемател на площадката. Събраната до момента информация е от собственика на имота и предстои да се установи нейната достоверност. Тъй като лицето, което е струпало отпадъците, на този етап не може да бъде открито от собственика на площадката, последният едностранно е прекратил договора за наем.

От екоинспекцията информират, че проверката не е завършила все още, тъй като предстои да се установи произхода на отпадъците, начинът и времето на тяхното съхранение.

От РИОСВ припомнят, че според закона отговорността за възстановяването и почистването на терена за отпадъци се поема от лицата, в чието държание се намират, ако не бъде установен техният причинител. При установяването им физическите лица се наказват с глоба от 300 до 10 000 лева, а юридическите от 6000 до 20 000 лева. За сметка на нарушителя са и финансовите разходи по почистване и предаване на отпадъците на лицензирани фирми.