Дебат за Дунавската стратегия събра български и чужди министри в Русе
Дебат за Дунавската стратегия събра български и чужди министри в Русе / netinfo

Обществен дебат на тема „Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа" се състоя днес в Русе. Форумът се проведе по инициатива на евродепутата от ЕНП Мария Неделчева. В него се включиха български и чужди министри и дипломати, сред които министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, Марсел Болос - зам.-министър на регионалното развитие в Румъния и Ерик Барта - генерален секретар на Съвета за Дунавските градове и региони.

В приветствието си, кметът Пламен Стоилов подчерта, че настоящият дебат е поредното доказателство за активната гражданска позиция на русенци, предвид актуалността на обществения дебат за Дунавската стратегия.

 

Форумът протече в два панела. Модератор на дискусията беше зам.-кметът на Община Русе Страхил Карапчански. Сред направените презентации и доклади беше и този на г-н Стоилов, в качеството му на председател на АДО „Дунав", на тема „Ролята на АДО за популяризирането на Дунавската стратегия". В него, той заяви, че развитието на междуобщинското и междурегионалното сътрудничество и реализирането на съвместни проекти са добра основа и сериозна предпоставка за да могат Дунавските общини да отговорят на предизвикателствата на времето, да продължат да се развиват и да предоставят все по-добри услуги на своите граждани, както и пълноценно да използват възможностите, които им предоставя Дунавската стратегия.

 

И още: „Ние, представителите на местните власти от Асоциация „Дунав", отлично разбираме и знаем, че без добре действащи местни власти е невъзможно да се постигнат благоприятни условия за инвестиции, икономическо развитие и заетост. Мога да кажа, че голяма част от нашите надежди и стремежи в тази насока са свързани с възможностите и проектите, които ще се реализират по Дунавската стратегия и изразяваме пълна проектна готовност и намерения в нейна подкрепа."