Д. Данев: Липсата на лицензирана лаборатория позволява на Монтюпе да трови русенци
Д. Данев: Липсата на лицензирана лаборатория позволява на Монтюпе да трови русенци / netinfo
Д. Данев: "Липсата на лицензирана лаборатория позволява на "Монтюпе" да трови русенци
79438
Д. Данев: "Липсата на лицензирана лаборатория позволява на "Монтюпе" да трови русенци
  • Д. Данев: "Липсата на лицензирана лаборатория позволява на "Монтюпе" да трови русенци

„Ще настоявам за лицензиране на русенска  лаборатория, която да следи за замърсяването на града. Ще предложа на колегите да се обединим за това в парламента“. Това заяви депутатът от БСП Добрин Данев. По думите такава лаборатория може да извършва постоянен  контрол и ще спре злоупотребите от страна на „Монтюпе“

Данев сподели, че през септември и октомври миналата година и през март тази година той е получил сигнали от граждани на Русе за лошите миризми от завода. „Имаше запитване от мой колега към екоминистъра. Установено е след сигнал на 1 април, че замърсяването наистина е от „Монтюпе“.  Доказано е и, че те са канцерогенни“, поясни Данев. Отговорът на министър Ивелина Василева обаче е, че са сформирани групи за наблюдение.  Дори обаче те да установят замърсяване, няма лицензирана лаборатория чиито резултати да минат пред съда, когато възникне съдебен спор. „Точно това го знаят и се използва от ръководството на „Монтюпе“, категоричен бе червеният  депутат.

 

Данев разкри също, че има опити от страна на френското посолство да въздейства върху сегашния, както и миналия министър на околната среда заради френския завод в Русе.