/ Дарик Русе, архив
Населението на област Русе към 31 декември 2016 година е близо 224 хил души, което представлява 3% от общия брой на населението в България и нарежда област Русе на 12-о място в страната по този показател. Тези данни представи Иванка Славкова, главен експерт в Регионална здравна инспекция Русе, по време на редовно заседание на Постоянната комисия в областта на здравеопазването.

В сравнение с 2015 г. общото население на областта е намаляло с 2185 души, или с 1 %. При възрастовата структура се наблюдава характерна тенденция за остаряване на населението. Друг факт, който беше отчетен е, че населението в трудоспособна възраст на територията на областта към края на 2016 г. е 60% от общия брой.

В Деня на сърцето кардиологът д-р Албена Тонева пред Дарик

Други демографски аспекти, които бяха разгледани са раждаемостта и смъртността. През изминалата година броят на живородените деца в област Русе е 1772. Извършените аборти през 2016 г. са с 224 повече отколкото през 2015 г. или общо 1110. Сред най-масовите здравословни проблеми могат да се посочат тези, свързани с болестите на органите на кръвообращението, последвани от болести на дихателната система, костно-мускулната система, пикочо-половата и болести на окото. Внимание беше обърнато и осигуреността с медицински кадри. Наблюдаваната тенденция е към застаряване и миграция на здравните специалисти.