/ ThinkStock/Getty Images
Върховният касационен съд окончателно осъди, по обвинение на Окръжната прокуратура в Русе, мъж за причиняване на смърт на съгражданин, съобщиха от обвинението.

16 години затвор за мъж за жестоко убийство на пенсионер в с. Бараково  

След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, извършителят е признат за виновен и е осъден по повдигнатото му от прокуратурата обвинение. Съдът е признал обвиняемият за виновен за това, че на 20 септември 2018 г. във Ветово умишлено умъртвил мъж на 57 години, като смъртта е настъпила на 10 октомври 2018 г.

Обвиняемият е бил осъждан, включително и за убийство през 1997 г. Пострадалият също бил осъждан многократно за извършени престъпления. След изтърпяване на наказанията си и двамата живеели във Ветово.

Пострадалият злоупотребявал с алкохол, живеел като скитник, бил заядлив и отправял обиди и закани към случайни минувачи. На 20 септември 2018 г. той пиел алкохол на площадка пред магазин в града.

По същото време майката и сестрата на подсъдимия дошли да пазаруват. Като ги видял, той започнал да ги псува и обижда. В ръката си държал нож и казал, че ще го убие и ще му вземе жената.

След убийството в Дупница: Двама души отиват на съд

Подсъдимият разбрал за случая. Ядосан от това и под въздействие на алкохол, вечерта отишъл при него и му нанесъл побой с дървена пръчка. В резултат му причинил черепно-мозъчна травма, довела до смърта му.

За извършеното престъпление Окръжен съд-Русе е осъдил мъжът на доживотен затвор, като това наказание е потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново.

Върховният касационен съд е изменил присъдата, като е намалил наложеното наказание от доживотен затвор на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.