Предсрочни избори
Предсрочни избори / netinfo
Идентични жалби подадоха щабовете на двама кандидати за кмет на община Кубрат още в първите дни на предизборната кампания. Идентични са и указанията на Общинската избирателна комисия.
Първият сигнал е подаден в понеделник от ДПС, според жалбата в местен вестник е публикуван плакат на независимия Орхан Бедиханов, който не отговаря на едно от изискванията на Изборния кодекс – надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата част на агитационния материал. На свое заседание ОИК-Кубрат разгледала агитационни материали и на други кандидати и установила, че мнозинството от тях не отговарят на изискването задължителният надпис да заеме поне 10%, комисията обаче смята, че това е техническа грешка и не е по вина на кандидатите. С решението си ОИК-Кубрат указва на Инициативния комитет на Орхан Бедиханов да приведе агитационните си материали във вид, отговарящ на изискването на Изборния кодекс относно надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, а агитационните материали, неотговарящи а изискванията да бъдат отстранени.
Днес, още преди ОИК да се е произнесла по първия сигнал, постъпва втори – от Инициативния комитет. Според него плакатите на ДПС с лика на техния кандидат Алкин Неби не отговарят на същото изискване – надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ да заема не по-малко от 10 на сто от лицевата част на агитационния материал. Решението на ОИК-Кубрат е същото – указания да се приведат плакатите в съответствие с Изборния кодекс, а неотговарящите на изискванията агитационни материали на ДПС да бъдат отстранени.