/ БГНЕС
От 20 юни в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Разград функционира една от новите камери за контрол на скоростта, съобщават от пресцентъра на полицейската дирекция.

Същият ден само за два часа са засечени 140 нарушения. Системата е била разположена на бул. „Априлско въстание” в Разград преди изхода за Попово и Русе. На 21 юни само за час са регистрирани още 60 нарушения.

Технологията, която се използва, е лазерна и това прави камерата още по-прецизна, уточняват от полицията. Устройствата разполагат със собствени батерии, които издържат по минимум 5 часа в режим на запис и работят самостоятелно.

Те могат да установяват по няколко нарушения, извършвани от различни автомобили, едновременно. Функционалността им позволява да следят за нарушения на скоростта в двете посоки на движение.

Работата с новата система е напълно автоматизирана. Полицейските служители единствено избират мястото за контрол на скоростта, разполагат устройството и му задават настройките – разстояние на снимане и допустимата за участъка скорост.

След това системата извършва всичко останало напълно автоматично, без никакво участие на служител. След приключване на работа, данните се предават автоматично в Централната база данни на МВР.

Това става по два начина. Единият е при наличие на 3G или 4G свързаност, тогава информацията се предава дистанционно. А при втория, паметта на устройствата се свързва директно с вътрешната мрежа на МВР.

Предстои при заснемане на нарушение автоматично автомобилът да се проверява за наличие на застраховка „Гражданска отговорност”, технически преглед и други изисквани от Закона задължения. Така електронният фиш ще комбинира в себе си всички нарушения на водача.