/ iStock/Getty Images
Община Разград обяви обществена поръчка по най-новия си европейски проект за разработване на инвестиционна концепция за изграждане на Водородна индустриална зона, съобщиха от Общината.

Идейният проект за изграждане на Водородна индустриална зона бе представен през ноември 2021 г. пред Европейския водороден алианс и получи висока оценка. Впоследствие Община Разград кандидатства пред Европейски механизъм за градско управление (EUCF) за изработване на икономически анализ и пътна карта.

Драгомир Златев е новият областен управител на Разград

Проектът за изработване на инвестиционната концепция е на стойност 60 000 евро, той бе финансиран по инициативата Европейско градско управление (EUCF), споразумението е грантово, без съфинансиране от страна на Община Разград.

Общински мениджър на проекта е заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров.Инвестиционната концепция „Промишлена зона Н2-Разград“ трябва да включва: описание на планирания инвестиционен проект, правни, икономически и финансови анализи, заинтересовани от инвестициите лица, пътна карта на инвестицията.

След приключване на обществената поръчка Община Разград ще получи документ, с който ще може да стартира търсене на инвестиции и да кандидатства през Европейската комисия за реализация на дейности от Програмата за енергийна ефективност на Община Разград (2021-2030).

Ориентировъчно стойността на основните инициативи е 34 500 000 евро, сред тях са: изграждане и въвеждане в експлоатация 25MW соларен парк за общински нужди (за замяна на 3250MWh на година от мрежата), за нужди на индустриалната зона и чисто

производство на водород за индустриална зона и общински нужди; изграждане и пускане в експлоатация на 10MW електролизер за производство на водород, използващ електроенергия от соларния парк за производство на чист водород (714t/a) по дефиниция от Водородната стратегия на ЕС; проучване и обновяване на съществуващи тръбопроводи с цел инжектиране на водород за частично заместване на газта за индустриалната зона, водородът може да се доставя и компресиран за други нужди на индустрията, общината, вкл. сградите общинска собственост.

Очакваните икономии на енергия са 3 000 гигаватчаса на година, а очакваното производство на енергия от възобновяеми източници - 33 000 гигаватчаса на година. Предвижда се още изграждане на зарядна станция за водород до пътя Разград-Попово.

След изработването на инвестиционната концепция възможностите за привличане на европейски инвеститори в зелени съоръжения ще се увеличат значително. Нови възможности ще се разкрият и пред местния бизнес.

Припомняме, че това не е първата инициатива, която Община Разград реализира по отношение на заместване на електроенергията от мрежата с електричество от възобновяеми източници.

Разград е сред първите български общини, които внедриха водородно гориво за отопление на административна сграда От началото на годината в сградата на Общинска администрация е внедрена система комбинирано отопление - с метан и с водородно-кислородна смес, която се произвежда чрез импулсна електролиза на вода.

Оферти по обществената поръчка се приемат до 23 август. Срокът за изготвяне на инвестиционната концепция е не по-дълъг от 120 календарни дни, считано от получаване на възлагателното писмо от възложителя.