/ БТА
В Разград протестираха срещу повишението на цената на водата и качеството на ВиК услугите. Недоволните граждани се събраха пред сградата на общината.

Предвиденото увеличение в района на Разград е с 46 процента повече спрямо 2021 г. Така цената на ВиК услугата там ще нарасне от 3,632 лева (с ДДС) на 5,302 лева (с ДДС).
Протестиращите казаха, че са възмутени от увеличението на цените. Според недоволните решението трябва да се преразгледа и цената на водата да се намали.

Анжелина Петрова обясни, че Разград плаща една от най-високите цени за питейна вода, а качеството ѝ не отговаря на исканата стойност, а и се налага плащане на допълнително разпределени кубици. Хората в региона са с най-ниските доходи и всичко това оказва влияние. Молбата ни е да се преразгледа решението, не мисля, че жителите на Разград заслужаваме такова отношение, добави Петрова. 

В предходния месец не си бях в града и не платих много за вода, само 27 лева. Но за пенсионер човек и тази сума е голяма, обясни 74-годишната Русанка Неделчева. 

Общинският съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Разград Калоян Монев, който е един от организаторите на протеста, заяви, че протестът няма политическа окраска, той е спонтанен, без някаква организация от страна на Общинския съвет или някоя друга организация. Той обясни, че участието му в протеста е мотивирано от факта, че КЕВР, във вече стария си състав, е взел незаконно и несправедливо за хората решение, защото, по думите му, то е станало без решение на Общинските съвети в региона и съгласуване с Асоциацията по ВиК. Категорично считам, че по този начин взетото решение е незаконосъобразно и може да бъде оспорено от онези, които могат да го направят- в лицето както на прокуратурата, така и на заинтересованите общини от областта, каза Монев. 

Той посочи, че е инициирана подписка от жители на града с молба прокуратурата на Република България да упражни правото си и да подаде протест срещу решението на КЕВР за увеличаване на цените на водата в Разград. Освен че подписката ще бъде внесена в прокуратурата, на следващото заседание на местния парламент Калоян Монев ще предложи приемане на декларация, че Общинският съвет в Разград е против това решение на КЕВР и иска да бъде преразгледано или най-малкото отложено във времето, за да може да бъде обсъден бизнес планът на „Водоснабдяване-Дунав“ от компетентните органи.
БТА