/ Николай Колев
В три общини и в 16 населени места в област Разград кметовете ще бъдат избрани на балотаж, показват окончателните резултати от месстните избори, предава БТА.

В община Разград бившият кмет Денчо Бояджиев, издигнат от БСП ще се яви на втори тур срещу досегашния кмет д-р Валентин Василев от ГЕРБ. По данни на Общинската избирателна комисия, на първия тур за Бояджиев са гласували 25,38 на сто от избирателите, а д-р Василев е получил подкрепата на 24,36 на сто от избирателите.

Балотаж ще има и в община Исперих. Там гласоподавателите ще избират между досегашния кмет Бейсим Руфад, издигнат от Земеделски народен съюз, който се включва в кметската битка за втори мандат и кандидата на ДПС Белгин Шукри. На първия тур Руфад e получил подкрепа от 37,33 процента от избирателите, а за Шукри своя вот са дали 40,47 на сто от жителите на общината.

В община Кубрат на балотаж за кметския пост ще се явят също кандидатите на ДПС и Земеделски народен съюз. На изборите на първи тур за досегашния кмет Алкин Неби са гласували 46,22 на сто от избирателите, а Денислав Белинов са подкрепили 28,39 процента от гладувалите.

Останалите четири общини в Лудогорието си избраха кметове още на първи тур, като всички те са от ДПС. В община Завет с подкрепа от 70,43 на сто започва четвъртия си мандат Ахтер Велиев.

В община Цар Калоян трети мандат печели Дауд Аляовлу, за когото са гласували 56,72 на сто от гласоподавателите. Втори мандат кмет на община Лозница ще бъде Севгин Шукри, който получи подкрепата на 58,12 на сто от избирателите. С 63,75 на сто изборна подкрепа за кмет на община Самуил е избран досегашният председател на Общинския съвет Джевдет Азис.

Кметове на първи тур си избраха жителите на 61 населени места в област Разград. Балотаж ще има в 16 села, като най-много - пет, са в община Исперих. Жителите на четири разградски села ще избират кмет на втори тур, в община Кубрат на балотажа ще гласуват избирателите в три населени места, а в Лозница в две. В по едно населено место избори ще има в общините Самуил и Завет.
БТА